Brze i jednostavne

Novogodišnje jelkice od lisnatog tijesta na štapiću

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Praznici su pred nama, a s njima i mirisi i okusi koji unose radost u svaki dom.

Ako tražite sladak i zabavan desert, ove male novogodišnje jelkice od lisnatog tijesta na štapiću su idealan izbor. Popularne su na društvenim mrežama, a priprema im je brza i jednostavna.

Sastojci:

  • 1 pakovanje lisnatog tijesta
  • 2–3 kašike Nutelle, marmelade ili drugog omiljenog namaza (može i slana verzija sa sirom ili šunkom)
  • 1 jaje za premazivanje
  • Šećer u prahu ili dekor po želji

Priprema:

  • Lisnato tijesto odmrznite prema uputstvu na pakovanju.
  • Tijesto razvucite i premažite odabranim namazom. Preklopite ga na pola kako biste dobili dvostruki sloj.
  • Lagano razvucite preklopljeno tijesto i narežite na trakice debljine oko 2–3 cm.
  • Svaku trakicu preklopite i oblikujte tako da podsjeća na malu novogodišnju jelkicu.
  • Nabodite oblikovane jelkice na drvene štapiće i složite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Premažite ih umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
  • Kada se ohlade, pospite ih šećerom u prahu ili dodatno ukrasite po želji.
  • Ove male novogodišnje jelkice su idealne za praznični stol i simpatičan poklon za prijatelje i porodicu. Brze su, jednostavne i garantuju osmijeh na licima svih koji ih probaju!
© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba