Ova torta se ne peče, jednostavno se priprema, a ukusom osvaja i najzahtjevnije goste.
Donosimo vam detaljan recept za ovu kremastu, voćnu i osvježavajuću deliciju!
Sastojci
Za podlogu
150 g dvopeka (ili mrvica hljeba)
1 kašičica cimeta
3 kašike šećera u prahu
75 g otopljenog putera
Za fil:
500 g borovnica (svježih ili zamrznutih)
1 kesica želatina
250 ml soka od borovnice
500 ml slatke pavlake
2 vrećice učvršćivača za šlag
75 g šećera u prahu
Za preljev:
1 vrećica crvene glazure za torte
200 ml soka od borovnice
50 ml vode
Za dekoraciju:
Malo borovnica (odvojenih na početku)
Nekoliko kašika slatke pavlake (odvojene prije dodavanja želatine)
Priprema
1. Podloga:
Dvopek sitno izmrvite (najlakše oklagijom). Dodajte cimet, šećer u prahu i otopljeni puter. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
Masu utisnite u dno kalupa za tortu (Ø 26 cm) i ostavite u frižideru da se stegne.
2. Fil:
Odvojite šaku borovnica za ukrašavanje.
Želatinu pomiješajte s 50 ml soka od borovnice i ostavite da nabubri 10 minuta.
Slatku pavlaku umutite s učvršćivačem, pa dodajte šećer u prahu. Odvojite malu količinu umućene pavlake za dekoraciju.
Nabubrenu želatinu lagano otopite na tihoj vatri (ne smije proključati), pa je sjedinite sa pavlakom. Dodajte borovnice i sve lagano izmiješajte.
Smjesu ravnomjerno rasporedite preko pripremljene podloge i stavite tortu u frižider da se stegne.
3. Preljev:
Pripremite glazuru prema uputstvu na vrećici, koristeći 200 ml soka od borovnice i 50 ml vode. Prelijte preko stvrdnutog fila i vratite u frižider na još najmanje 2 sata.
4. Završna dekoracija:
Dekorišite tortu špricom pomoću odvojene pavlake i svježim borovnicama.
🍰 Savjet plus:
Umjesto dvopeka možete koristiti i mljeveni keks (plazma, petit beurre).
Borovnice možete zamijeniti malinama ili miješanim šumskim voćem za drugačiji ukus.
Ako koristite zamrznute borovnice, prvo ih dobro ocijedite.
✅ Idealna za rođendane, slavlja ili samo nedjeljni ručak
Borovnica torta je pravi hit ljeta – lagana, voćna i vizualno privlačna. Ne samo da će oduševiti nepca svih prisutnih, već će i izgledati spektakularno na svakom stolu.