tradicija na vašem stolu

Najbolji recept za kompot od šljiva – probajte ga već danas!

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Kompot od šljiva je jedno od najomiljenijih tradicionalnih zimnica koje krase mnoge bosanske kuhinje.

Ovaj osvježavajući napitak jednostavan je za pripremu, a istovremeno čuva bogatstvo prirodnog ukusa i mirisa ploda.

Za pripremu vam trebaju zrele, ali čvrste šljive

Prvo ih dobro operite, odstranite peteljke i izbockajte svaku šljivu iglom – ovaj korak omogućava da se ukus i aroma bolje prožmu tokom kuhanja. U tegle dodajte i nekoliko klinčića te štapić cimeta, koji će kompotu dati prepoznatljiv začinski miris.

Sirup pripremite tako što ćete na jednu litru vode dodati između 250 i 500 grama šećera, zavisno od toga koliko želite da kompot bude sladak. Sirup skuhajte, a potom ga ostavite da se ohladi. Hladnim sirupom prelijte šljive u teglama, dobro ih zatvorite i kuhajte na pari 15 minuta na temperaturi od oko 90 stepeni.

Rezultat je savršeno očuvan, aromatičan kompot koji možete služiti kao osvježavajući napitak ili koristiti kao dodatak kolačima i poslasticama. Kompot od šljiva je prava mala poslastica, podsjetnik na stare običaje i domaću trpezu.

Isprobajte recept i unesite malo tradicije i domaće topline u svoju kuhinju!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba