Mille Feuille: Hrskavi desert s kremom i jagodama za proljetne užitke
S nekoliko jednostavnih sastojaka, možete pripremiti pravo kulinarsko remek-djelo koje će oduševiti i najzahtjevnije goste. Ova verzija obogaćena jagodama donosi pravi proljetni ugođaj, a priprema traje svega 30 minuta.
Sastojci za 5 osoba
- 500 g lisnatog tijesta
- 100 g krem sira
- 50 ml slatkog vrhnja
- Sok od 1 limete
- Naribana korica 1 limete
- 1 čajna kašikica mljevenog đumbira
- Jagode
- Šećer u prahu (za posipanje)
Priprema
Savršeno tijesto
Zagrijte rernu na 180°C. Lisnato tijesto razvaljajte na otprilike 1 cm debljine i izrežite ga na 9 pravougaonika. Tepsiju obložite papirom za pečenje, poredajte tijesto i pecite 10 minuta.
Nakon toga, smanjite temperaturu na 160°C i pecite još 20 minuta dok ne postane zlatno i hrskavo.
Priprema kreme
Dok se tijesto peče, umutite slatko vrhnje dok ne postane čvrsto, a onda dodajte krem sir, sok i koricu limete te mljeveni đumbir.
Sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku kremu.
Sastavljanje Mille Feuille-a
Kad se tijesto ohladi, svaki pravougaonik prerežite na dva dijela. Na prvi sloj tijesta nanesite kremu, zatim stavite nekoliko narezanih jagoda. Ponovite postupak s drugim slojem tijesta, a završni sloj pospite šećerom u prahu.
Ovaj desert je jednostavan, ali izgleda savršeno i bogat je okusima. Kombinacija hrskavog lisnatog tijesta, svježe kreme i sočnih jagoda stvara balans koji će svi obožavati.
U slast!
Za potpuni užitak, uz ovaj savršeni desert pripremite šoljicu