Za samo nekoliko minuta!

Mille Feuille: Hrskavi desert s kremom i jagodama za proljetne užitke

Autor: Žene.ba
Foto: Unsplash
Mille Feuille ili hiljadu listova, desert je koji na prvi pogled izgleda kao izazov, ali vjerujte, nije uopće komplikovan za napraviti.

S nekoliko jednostavnih sastojaka, možete pripremiti pravo kulinarsko remek-djelo koje će oduševiti i najzahtjevnije goste. Ova verzija obogaćena jagodama donosi pravi proljetni ugođaj, a priprema traje svega 30 minuta.

Sastojci za 5 osoba

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 100 g krem sira
  • 50 ml slatkog vrhnja
  • Sok od 1 limete
  • Naribana korica 1 limete
  • 1 čajna kašikica mljevenog đumbira
  • Jagode
  • Šećer u prahu (za posipanje)

Priprema

Savršeno tijesto

Zagrijte rernu na 180°C. Lisnato tijesto razvaljajte na otprilike 1 cm debljine i izrežite ga na 9 pravougaonika. Tepsiju obložite papirom za pečenje, poredajte tijesto i pecite 10 minuta.

Nakon toga, smanjite temperaturu na 160°C i pecite još 20 minuta dok ne postane zlatno i hrskavo.

Priprema kreme

Dok se tijesto peče, umutite slatko vrhnje dok ne postane čvrsto, a onda dodajte krem sir, sok i koricu limete te mljeveni đumbir.

Sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku kremu.

Sastavljanje Mille Feuille-a

Kad se tijesto ohladi, svaki pravougaonik prerežite na dva dijela. Na prvi sloj tijesta nanesite kremu, zatim stavite nekoliko narezanih jagoda. Ponovite postupak s drugim slojem tijesta, a završni sloj pospite šećerom u prahu.

Ovaj desert je jednostavan, ali izgleda savršeno i bogat je okusima. Kombinacija hrskavog lisnatog tijesta, svježe kreme i sočnih jagoda stvara balans koji će svi obožavati.

U slast!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba