Kraljevski recept koji je oduševio dvor: Isprobajte piletinu kraljice Elizabete!
Prvobitno nazvana Poulet Reine Elizabeth, ovo jelo danas je širom svijeta poznato kao coronation chicken, a nastalo je povodom krunidbe kraljice Elizabete II.
Iza recepta stoji francuska kuharica Rosemary Hume, tadašnja studentica prestižne škole Le Cordon Bleu u Londonu, kojoj je pripala čast osmisliti i pripremiti meni za krunidbeni ručak. Zahvaljujući njezinoj umješnosti i rafiniranom ukusu, ovo jelo postalo je dio britanske kulinarske tradicije, a svoj put do tanjira širom svijeta pronašlo je upravo zahvaljujući svojoj jednostavnosti, eleganciji i slojevitosti ukusa.
Sastojci koji bude eleganciju
Za pripremu ove kraljevske salate nisu potrebni egzotični sastojci – već pažljivo odabrane i usklađene namirnice koje će se povezati u savršeno uravnoteženo jelo:
- 2 kg kuhanih ili pečenih pilećih prsa
- 1 glavica luka
- 1 kašičica curryja
- 1 kašičica paradajz pirea
- 2 tvrdo kuhana jaja
- 2 dcl crnog vina
- Sok jednog limuna
- 2 vrećice light majoneze (ili grčki jogurt kao zdravija alternativa)
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 lovorov list
- So, biber, svježi vlasac
Priprema: Spoj tradicije i svježine
Priprema piletine
Pileća prsa začinite solju, biberom i curryjem, pa ih pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C otprilike sat vremena. Ako imate ostatke pečene ili kuhane piletine, slobodno ih iskoristite – recept je idealan i za reciklažu nedjeljnog ručka.
Pravljenje umaka
Na malo ulja propržite sitno sjeckani luk, dodajte paradajz pire, curry, crno vino, lovorov list i sok limuna. Sve lagano kuhajte oko 15 minuta dok se tečnost ne reducira. Zatim uklonite lovor i ostavite da se potpuno ohladi.
Jaja i završni umak
Tvrdo kuhana jaja izmiksajte u blenderu do teksture paštete. Pomiješajte ih s ohlađenim umakom. U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag u čvrstu masu pa ga dodajte u smjesu.
Finalni korak
Piletinu isjeckajte na sitne komadiće ili je vilicom usitnite, pa je dodajte umaku. Sve dobro izmiješajte i začinite po ukusu.
Kako poslužiti kraljevsku piletinu?
Ova kremasta i aromatična salata najbolje dolazi do izražaja uz svježi hljeb ili tople tortilje. Možete je poslužiti i na podlozi od zelene salate za laganiju varijantu. Za one koji žele dodatnu kreativnost u kuhinji, smjesu možete iskoristiti kao punjenje za pite ili savijače: premažite ih žumanjkom i zapeći u rerni do zlatne boje.
Salata izvrsno podnosi hlađenje, u frižideru je možete čuvati do tri dana. Ako želite laganiju verziju, zamijenite majonezu grčkim jogurtom, a za još svježiji ukus dodajte sitno sjeckani svježi korijander ili mentu.