Coronation Chicken

Kraljevski recept koji je oduševio dvor: Isprobajte piletinu kraljice Elizabete!

Autor: Žene.ba
Foto: PrtSc/Youtube
Ponekad i najjednostavnija jela mogu imati kraljevski pečat. Takva je i "piletina kraljice Elizabete". Osvježavajuća hladna salata čiji su suptilni okusi začina i kremasti umak osvojili goste na britanskom dvoru davne 1953. godine.

Prvobitno nazvana Poulet Reine Elizabeth, ovo jelo danas je širom svijeta poznato kao coronation chicken, a nastalo je povodom krunidbe kraljice Elizabete II.

Iza recepta stoji francuska kuharica Rosemary Hume, tadašnja studentica prestižne škole Le Cordon Bleu u Londonu, kojoj je pripala čast osmisliti i pripremiti meni za krunidbeni ručak. Zahvaljujući njezinoj umješnosti i rafiniranom ukusu, ovo jelo postalo je dio britanske kulinarske tradicije, a svoj put do tanjira širom svijeta pronašlo je upravo zahvaljujući svojoj jednostavnosti, eleganciji i slojevitosti ukusa.

Sastojci koji bude eleganciju

Za pripremu ove kraljevske salate nisu potrebni egzotični sastojci – već pažljivo odabrane i usklađene namirnice koje će se povezati u savršeno uravnoteženo jelo:

  • 2 kg kuhanih ili pečenih pilećih prsa
  • 1 glavica luka
  • 1 kašičica curryja
  • 1 kašičica paradajz pirea
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 2 dcl crnog vina
  • Sok jednog limuna
  • 2 vrećice light majoneze (ili grčki jogurt kao zdravija alternativa)
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1 lovorov list
  • So, biber, svježi vlasac

Priprema: Spoj tradicije i svježine

Priprema piletine

Pileća prsa začinite solju, biberom i curryjem, pa ih pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C otprilike sat vremena. Ako imate ostatke pečene ili kuhane piletine, slobodno ih iskoristite – recept je idealan i za reciklažu nedjeljnog ručka.

Pravljenje umaka

Na malo ulja propržite sitno sjeckani luk, dodajte paradajz pire, curry, crno vino, lovorov list i sok limuna. Sve lagano kuhajte oko 15 minuta dok se tečnost ne reducira. Zatim uklonite lovor i ostavite da se potpuno ohladi.

Jaja i završni umak

Tvrdo kuhana jaja izmiksajte u blenderu do teksture paštete. Pomiješajte ih s ohlađenim umakom. U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag u čvrstu masu pa ga dodajte u smjesu.

Finalni korak

Piletinu isjeckajte na sitne komadiće ili je vilicom usitnite, pa je dodajte umaku. Sve dobro izmiješajte i začinite po ukusu.

Kako poslužiti kraljevsku piletinu?

Ova kremasta i aromatična salata najbolje dolazi do izražaja uz svježi hljeb ili tople tortilje. Možete je poslužiti i na podlozi od zelene salate za laganiju varijantu. Za one koji žele dodatnu kreativnost u kuhinji, smjesu možete iskoristiti kao punjenje za pite ili savijače: premažite ih žumanjkom i zapeći u rerni do zlatne boje.

Salata izvrsno podnosi hlađenje, u frižideru je možete čuvati do tri dana. Ako želite laganiju verziju, zamijenite majonezu grčkim jogurtom, a za još svježiji ukus dodajte sitno sjeckani svježi korijander ili mentu.



© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba