ljetni recept

Kolač od limuna bez pečenja: savršeno ljetno osvježenje!

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Po ljetnim vrućinama, malo ko ima volje da pali rernu, ali to ne znači da treba odustati od slatkog zalogaja! Donosimo vam jednostavan recept za limunski kolač bez pečenja, lagan, kremast i pun svježine.

Priprema je brza, rezultat je savršen, a ukus će vas odmah podsjetiti na ljeto.

Šta vam je potrebno:

  • 250 g keksa s maslacem
  • 70 g omekšalog maslaca
  • 100 ml limunovog soka
  • 200 ml soka od narandže
  • 20 g gustina (škrobnog brašna)
  • 50 g šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g jogurta
  • 500 g krem sira
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 paketić bourbon vanilin šećera
  • naribana korica dva limuna
  • 15 g instant želatina
  • Za dekoraciju: kriške limuna, svježi listići mente

Priprema:

1. Podloga od keksa:
Kekse usitnite u blenderu ili u vrećici pomoću valjka. Maslac otopite pa ga pomiješajte s keksima. Dobivenu smjesu utisnite u kalup za tortu i stavite u frižider.

2. Limunski preljev:
U manji lonac stavite limunov i sok od narandže, dodajte gustin, šećer i malo soli. Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

3. Krema:

Pomiješajte jogurt, krem sir, šećer u prahu, vanilin šećer, naribanu limunovu koricu i želatin. Sve dobro izmiksajte i ostavite da se hladi 20-ak minuta.

4. Finalni korak:

Kremu rasporedite po ohlađenoj podlozi, poravnajte. Preko toga lagano prelijte limunski preljev. Ostavite kolač u frižideru najmanje 4 sata (idealno preko noći). Dekorišite po želji.

Ovaj kolač je odličan izbor za rođendane, izlete, druženja ili kad vam jednostavno treba osvježenje uz kafu. Bez puno truda, a s puno okusa!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba