jednostavno i ukusno

Kako napraviti savršene prhke keksiće koji se tope u ustima

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Ako volite jednostavne, klasične keksiće, ali želite izbjeći kupovne verzije, ovi domaći maslacni keksići bit će vaš novi favorit. 

Mekani i prhki, idealni su uz jutarnju kafu, popodnevni čaj, pa čak i za blagdanske trpeze.

Njihova priprema je brza, a rezultat uvijek iznenadi – savršena zlatna boja i lagano raspucana površina privlače pogled i mame osmijeh.

Šta vam je potrebno?

Za oko 20 keksića pripremite:

  • 120 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Kako ih pripremiti?

Maslac, šećer u prahu i vanilin šećer dobro umutite dok smjesa ne postane kremasta i glatka.

Umiješajte jaje i kratko promiješajte da se sve sjedini.

U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, zatim ih polako dodajte u smjesu s maslacem, miješajući dok ne dobijete mekano, kompaktno tijesto.

Od tijesta oblikujte kuglice veličine oraha i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Ostavite malo prostora između kuglica. Po želji, možete ih lagano spljoštiti vilicom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 13–15 minuta. Keksići su gotovi kada rubovi dobiju blagu zlatnu boju.

Ohladite ih na rešetki – dok su topli bit će mekani, ali će hlađenjem dobiti idealnu prhkost.

Savjeti za savršene keksiće

Za još intenzivniji okus, u tijesto možete dodati sitno sjeckane orahe ili čokoladne komadiće.
Keksići se mogu čuvati u limenoj kutiji do nekoliko dana, a zadržavaju mekoću i aromu.
Eksperimentišite s vanilom ili malo naribane limunove korice za dodatnu aromu.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba