Tako nastaje affogato: desertna elegancija u svom najjednostavnijem obliku. Kugla sladoleda od vanilije, mirisna i kremasta, pod naletom svježe pripremljenog espressa počinje da se topi, stvarajući čaroliju između toplog i hladnog, gorkog i slatkog. U tom sudaru tekstura i aroma, affogato nudi trenutak čiste radosti.
U italijanskim kafeterijama, poslužuje se bez žurbe – kao gesta gostoprimstva i ritual poslijepodnevnog predaha. U modernim restoranima širom svijeta, reinterpretira se s dodatkom likera, bademovog mlijeka ili aromatičnih zrna kakaa, ali srž ostaje ista: to je desert koji ne traži mnogo, a pruža raskoš.
Možda zato i jeste toliko voljen, jer u jednoj čaši nosi jednostavnost Italije i luksuz trenutka.
Kako napraviti domaći sladoled od vanilije?
Sastojci:
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 250 ml slatkog vrhnja
- 6 žumanaca
- 150 g šećera
- 1 mahuna vanilije (ili 1 kašikica ekstrakta vanilije)
Priprema:
U loncu zagrijte mlijeko, vrhnje i zrna iz otvorene mahune vanilije. Nemojte pustiti da prokuha – samo da postane jako toplo.
U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svijetli i pjenasti. Polako ulijte toplo mlijeko u smjesu jaja, stalno miješajući. Vratite sve u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (ne smije prokuhati).
Procijedite kremu, ohladite, pa stavite u aparat za sladoled ili zamrznite i svakih 30 minuta dobro promiješajte (3–4 puta) dok se ne formira glatka tekstura.
Finalni korak: sastavljanje affogata
Sastojci (za 1 porciju):
- 1 kugla domaćeg sladoleda od vanilije
- 1 svježe pripremljeni espresso (30 ml)
- Po želji: malo ribane tamne čokolade, liker od badema (amaretto) ili lješnjaka (Frangelico)
Priprema:
- Kuglu sladoleda stavite u staklenu čašu.
- Pripremite espresso. Mora biti vruć i svježe mljeven, jak ali ne gorak.
- Prelijte espresso direktno preko sladoleda.
- Po želji, dodajte tanak sloj naribane čokolade ili par kapi likera.
Napravljen kod kuće, s pažnjom i strpljenjem, ima okus kao poslijepodne u Rimu – neplanirano, jednostavno i savršeno!