Zelena svježina bosiljka, kremoznost pinjola i snaga parmezana, spojeni u savršen balans uz zlatne rezance špageta. Ovo je recept koji se ne zaboravlja i koji nikad ne razočara.
Sastojci za 2 osobe:
Za pesto:
- 40 g svježeg bosiljka (samo listovi)
- 20 g pinjola (nasjeckanih)
- 1 čehno bijelog luka
- 40 g naribanog parmezana (Parmigiano Reggiano)
- 100 ml maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
- Malo soli
- Svježe mljeveni crni biber
Za tjesteninu:
- 200 g špageta (al dente)
- Voda i malo soli
- 1 kašika vode od kuhanja za povezivanje umaka
Priprema
Blendanje zelenog zlata
U blender ili mužar dodajte bosiljak, pinjole, bijeli luk i so. Dodajte polovinu ulja i miksajte do grube paste. Parmezan i ostatak ulja miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Po potrebi začinite biberom.
Savršeno skuhane špagete
U velikom loncu zakuhajte vodu sa solju i dodajte špagete. Nakon 8 do 10 minuta kuhanja, ocijedite ih, ali sačuvajte malo vode od kuhanja.
Magično spajanje
U toplu tavu ubacite špagete, dodajte pesto i malo vode od kuhanja ako je potrebno. Lagano promiješajte dok se sve ne sjedini u zeleno savršenstvo.
Posluživanje
Pesto špagete servirajte odmah, uz dodatak parmezana i nekoliko listova svježeg bosiljka. Čaša hladnog bijelog vina (poput Vermentina ili Pinot Grigia) diže ovo jelo na nivo gurmanske poezije.
Uživajte!