I da, imamo recept

Kad se susretnu bosiljak i pinjoli, nastaje pesto za pamćenje

Autor: Žene.ba
Foto: Pexels
Ako postoji jelo koje u jednom zalogaju donosi ljeto, Mediteran i zaljubljenost u hranu, to su pesto špagete.

Zelena svježina bosiljka, kremoznost pinjola i snaga parmezana, spojeni u savršen balans uz zlatne rezance špageta. Ovo je recept koji se ne zaboravlja i koji nikad ne razočara.

Sastojci za 2 osobe:

Za pesto:

  • 40 g svježeg bosiljka (samo listovi)
  • 20 g pinjola (nasjeckanih)
  • 1 čehno bijelog luka
  • 40 g naribanog parmezana (Parmigiano Reggiano)
  • 100 ml maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
  • Malo soli
  • Svježe mljeveni crni biber

Za tjesteninu:

  • 200 g špageta (al dente)
  • Voda i malo soli
  • 1 kašika vode od kuhanja za povezivanje umaka

Priprema

Blendanje zelenog zlata

U blender ili mužar dodajte bosiljak, pinjole, bijeli luk i so. Dodajte polovinu ulja i miksajte do grube paste. Parmezan i ostatak ulja miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Po potrebi začinite biberom.

Savršeno skuhane špagete

U velikom loncu zakuhajte vodu sa solju i dodajte špagete. Nakon 8 do 10 minuta kuhanja, ocijedite ih, ali sačuvajte malo vode od kuhanja.

Magično spajanje

U toplu tavu ubacite špagete, dodajte pesto i malo vode od kuhanja ako je potrebno. Lagano promiješajte dok se sve ne sjedini u zeleno savršenstvo.

Posluživanje

Pesto špagete servirajte odmah, uz dodatak parmezana i nekoliko listova svježeg bosiljka. Čaša hladnog bijelog vina (poput Vermentina ili Pinot Grigia) diže ovo jelo na nivo gurmanske poezije.

Uživajte!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba