Jordanska iftar tradicija: Falafel i mansaf - sočna jela za tople ramazanske noći
Ako želite u svoj iftar unijeti dašak Jordana, donosimo vam nekoliko klasičnih jela koja će obogatiti vašu večeru.
Predjelo: Falafel
Sastojci:
- 1 šoljica suhog graška
- 1 crveni luk
- 2 čehna bijelog luka
- 1/2 šoljice svježeg peršuna
- 1/4 šoljice kvasca u prahu
- 1 kašika kuminovog praha
- 1/2 kašike mljevene paprike
- So i biber
- Ulje za prženje
Priprema:
1. Samljeti grašak, mladi luk, bijeli luk i peršun u blenderu dok se ne dobije gusta smjesa.
2. Dodati kvasac, kumin, mljevenu papriku, so i biber, dobro promiješati i oblikovati male kuglice ili pljeskavice.
3. Pržiti ih u vrućem ulju dok ne postanu zlatno smeđi.
4. Poslužite uz tahini umak ili jogurt.
Ovi hrskavi falafeli savršen su početak za vaš iftar, bogati začinima i nevjerovatnog pikantnog okusa.
Glavno jelo: Mansaf
Sastojci:
- 1 kg janjećeg mesa
- 2 šoljice riže
- 1/2 šoljice jogurta (po mogućstvu fermentiranog)
- 1/2 šoljice ghee maslaca
- 1 kašika mljevenog kardamoma
- 1 kašika mljevene kurkume
- So i biber
- Prženi bademi i pinjoli za dekoraciju
Priprema:
1. Janjeće meso kuhajte u vodi s začinima dok ne postane mekano. U međuvremenu, skuhajte rižu i pomiješajte je s malo ghee maslaca.
2. Na kraju, u posebnoj posudi zagrijte jogurt i pomiješajte ga s malo tekućine od mesa. Na platu za posluživanje stavite rižu, preko nje stavite kuhano meso, a sve prelijte jogurtom. Na vrh stavite pržene bademe i pinjole.
Mansaf je jordanska nacionalna jela i simbol gostoljubivosti, savršen izbor za glavno jelo vašeg iftara.
Desert: Kunafa
Sastojci:
- 200 g kadaif tijesta (tanko narezano)
- 250 g neslanog sira (idealno mozzarella)
- 100 g maslaca
- 150 g šećera
- 100 ml vode
- 1 kašika ružine vode (opcionalno)
Priprema:
1. U zagrijanom maslacu prepržite kadaif tijesto dok ne postane zlatno smeđe. U međuvremenu, pripremite sirup od šećera i vode, dodajte ružinu vodu za dodatnu aromu.
2. Na dno vatrostalne posude stavite polovicu prženog kadaifa, zatim složite sir, pa pokrijte ostatkom tijesta. Pecite u rerni na 180°C dok ne postane zlatno smeđe.
Prelijte sirupom i ostavite da se hladi nekoliko minuta prije serviranja.
Kunafa je slatki desert koji dolazi iz Jordana i drugih zemalja Bliskog istoka, savršen za kraj obroka.
Piće: Laban
Sastojci:
- 1 šoljica jogurta
- 1 šoljica hladne vode
- So po ukusu
Priprema:
Pomiješajte jogurt, vodu i so u blenderu dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Ovaj osvežavajući napitak je idealan za konzumiranje tokom ramazana, jer je bogat probioticima i pomaže u hidrataciji.
Ova jela donose autentične okuse Jordana, ujedinjujući bogatstvo tradicije i ljubavi u svakom zalogaju, stvarajući savršen ugođaj za zajedničke trenutke i duhovni mir za vrijeme ramazana.
Uživajte u svom iftaru i neka vam svaki obrok bude prilika za slavlje života, porodice i dobre hrane!