Hrskava karamela, glatka krema i ledena jagoda - Crème brûlée na francuski način
Ovaj klasik, uz dodatak domaćeg sladoleda od jagode, svježeg voća i blage kiselosti borovnice, dobiva potpuno novo gurmansko ruho. Hrskava karamela, svilena krema i hladno voćno osvježenje čine ga idealnim desertom za sve sezone.
Sastojci (za 4 porcije)
Za kremu:
- 500 ml punomasnog slatkog vrhnja
- 1 mahuna vanilije (ili 1 kašikica ekstrakta)
- 5 žumanaca
- 80 g šećera
Za karamel koricu:
4 kašike smeđeg šećera
Za sladoled od jagode (brza verzija):
- 200 g svježih ili smrznutih jagoda
- 100 ml punomasnog jogurta
- 1 kašika meda ili sirupa agave
- Sok od ½ limuna
Za dekoraciju:
- Borovnice (svježe ili pasirane)
- 4–5 jagoda, nareznih na kockice
Priprema u samo tri koraka!
Krema i pečenje
Ugrijte vrhnje s vanilijom do vrenja, pa sklonite s vatre. Umutite žumance sa šećerom, postepeno dodajte toplo vrhnje, neprekidno miješajući. Procijedite i sipajte u keramičke posude.
Pecite u rerni na 150°C, oko 35–40 minuta, dok se krema ne stegne, ali ostane nalik na puding. Ohladite, pa stavite u frižider na najmanje 4 sata.
Sladoled bez aparata
U blender ubacite jagode, jogurt, med i sok od limuna. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako koristite smrznute jagode, odmah servirajte kao sladoled.
U slučaju svježih, stavite smjesu u zamrzivač na 2–3 sata i povremeno promiješajte viljuškom. Prije posluživanja, pospite svaki crème brûlée ravnomjernim slojem smeđeg šećera.
Karamelizirajte plamenikom dok ne postane zlatno-smeđa korica. Na tanjir dodajte kuglu sladoleda, pospite svježim brusnicama i komadićima jagoda.
Poslužite odmah – kontrast toplog i hladnog je ključ užitka.
Prijatno!