Slatko-hrskavo

Honey Butter Chips kod kuće: Grickalica koja osvaja na prvi zalogaj

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Ako ste ikada poželjeli grickalicu koja je istovremeno hrskava, slana i slatka, honey butter chips je pravi izbor. 

Ovaj domaći snack postao je omiljen širom svijeta zbog savršene kombinacije okusa – tanko narezani krumpirići, prženi do zlatne hrskavosti, preliveni bogatom glazurom od maslaca i meda.

Rezultat je domaći čips kojem se teško odolijeva i koji brzo nadmašuje klasični čips iz vrećice.

Domaći čips jedna je od najomiljenijih grickalica u svakom domu. Ipak, kada se radi o čipsu koji je pripremljen s posebnom pažnjom, a zatim preliven neodoljivim umakom, teško je ostati ravnodušan.

Za pripremu je potrebno samo pet jednostavnih sastojaka.

Sastojci

  • 400 g krumpira (oko 2 srednja krumpira), oprana i oguljena
  • 15 g škroba ili gustina
  • 60 g maslaca
  • 40 ml meda (2 kašike + 2 kašičice)
  • ulje za prženje
  • sol
  • sušeni peršin (po želji)

Priprema

Krompir operite i ogulite, pa dobro osušite.

Narežite ih što tanje, idealno 1–2 mm, koristeći mandolinu ili oštar nož.

Stavite narezane ploške u zdjelu i isperite ih više puta hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Ovo uklanja višak škroba i osigurava hrskav čips.

Ploške posložite na pladanj ili ravnu površinu i obrišite papirnatim ubrusom dok ne budu potpuno suhe.

Stavite suhe ploške u drugu zdjelu i pospite škrobom, pažljivo miješajući dok svi komadići ne budu ravnomjerno obloženi.

Ploške polako ubacite u vruće ulje, pazeći da tavu ne pretrpate, i pržite bez miješanja oko 1 minutu.

Smanjite vatru na srednju i nastavite pržiti, povremeno okrećući, još oko 4 minute ili dok ne dobiju zlatnu boju i hrskavu teksturu.

Žlicom s rupama izvadite čips iz ulja, ocijedite višak masnoće i posložite na žičanu rešetku da se ohladi i postane još hrskaviji. Ponovite postupak sa preostalim ploškama.

Za glazuru otopite maslac na laganoj vatri, maknite s vatre i umiješajte med.

Ako koristite neslani maslac, dodajte prstohvat soli po želji.

Hrskavi čips stavite u veliku zdjelu, prelijte glazurom i lagano promiješajte da se ploške ravnomjerno oblože.

Po želji pospite sušenim peršinom i poslužite odmah.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba