Crêpes s jabukama, karamelom i cimetom: Savršena proljetna poslatica
Ovaj recept donosi savršen spoj sočnih jabuka, začinjenog cimeta i bogate karamele u nježnom francuskom crêpesu, koji je idealan za proljetne dane. Brzo i lako pripremljen, ovaj desert možete poslužiti kao topli užitak nakon obroka ili kao specijalitet za porodičnu užinu.
Sastojci
- 4 crêpesa (kupovni ili domaći)
- 2 veće jabuke (npr. Granny Smith ili Fuji)
- 50 g maslaca
- 3 kašike smeđeg šećera
- 1 kašika cimeta
- 3 kašike karamele (ili prema želji)
Za tijesto:
- 250 g brašna
- 2 jaja
- 500 ml mlijeka
- 2 kašike otopljenog maslaca
- Manji omjer soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašika vanilin šećera
Priprema
1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, jaja, mlijeko, otopljeni maslac, sol, šećer i vanilu. Koristite pjenjaču ili mikser da biste dobili glatko tijesto, bez grudvica. Ostavite tijesto da odstoji 30 minuta, kako bi se svi sastojci lijepo povezali i dobili savršenu teksturu.
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i premažite je s malo maslaca ili ulja. Preporučuje se tave s neprianjajućim premazom. Za svaki crêpes ulijte malu količinu tijesta (oko 1/4 šoljice), a zatim okrenite tavu kako bi tijesto ravnomjerno prekrilo dno.
2. Ogulite i narežite jabuke na tanke kriške. U tavi rastopite maslac, dodajte jabuke, smeđi šećer i cimet, te kuhajte dok jabuke ne omekšaju i postanu karamelizirane (oko 5 minuta).
3. Na svaki crêpes stavite po nekoliko kašika karameliziranih jabuka, a zatim sve prelijte sa kašikom karamele.
4. Zatvorite crêpes i prelijte s još malo karamele. Po želji, pospite dodatnim cimetom ili orašastim plodovima za ekstra crunch.
Dodajte još jednu notu luksuza uz kuglu sladoleda od vanilije i uživajte u ovom savršenom desertu.
Za potpuni užitak, uz ovaj savršeni desert pripremite šoljicu