Recept

Brze krofne za nenajavljene goste: Gotove dok provri voda za čaj

Autor: Žene.ba
Foto: Pinterest
Ako volite miris svježe prženih krofni koji ispuni cijelu kuću i podsjeti na djetinjstvo, ovaj recept je pravi izbor.

Mekane, prozračne i ukusne – upravo takve krofne dobiješ kada pripremiš tijesto po klasičnoj provjerenoj metodi, uz malo strpljenja i nekoliko korisnih savjeta.

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 2 jaja
  • 400 ml mlakog mlijeka
  • 50 g svježeg kvasca
  • 1 puna kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • naribana korica limuna (po želji)
  • šećer u prahu, nadjev ili glazura po želji

Priprema:

Kvasac se najprije aktivira u toplom mlijeku sa šećerom. Kada zapjeni, dodaju se ostali sastojci i umijesi mekano tijesto. Posuda se pokrije i ostavi na toplom mjestu dok tijesto ne udvostruči volumen. Nakon toga se kratko premijesi i ponovno ostavi da naraste.

Tijesto se razvuče na debljinu oko jednog centimetra i modlom ili čašom oblikuju se krofne. Rasporede se na pobrašnjenu površinu, prekriju krpom i ostave još 20–30 minuta da odmore.

Prženje

Ulje mora biti dovoljno zagrijano, ali ne pretjerano vruće. Najbolja provjera je mali komadić tijesta – ako se oko njega stvaraju sitni mjehurići, temperatura je idealna. Krofne se spuštaju u ulje tako da strana koja je bila gore ide prema dolje. Prvih nekoliko minuta prže se poklopljene kako bi se napuhale i dobile prepoznatljivi svijetli prsten. Zatim se poklopac skida, krofne okrenu i prže do zlatne boje.

Gotove krofne ostave se kratko na kuhinjskom papiru da upiju višak masnoće, a zatim se mogu puniti džemom, čokoladom, kremom ili jednostavno posuti šećerom u prahu.

Savjeti za savršene krofne:

  • Ne žuri s uljem – srednja temperatura daje najljepši oblik.
  • Ako želiš krofne koje nisu šuplje iznutra, tijesto razvuci malo deblje.
  • Ulje uvijek treba biti dovoljno duboko da krofna “pliva” u njemu.

Ovaj recept je mnogima postao omiljen baš zato što rezultate daje svaki put – mekane, vazdušaste krofne koje nestaju za tren. Savršene za doručak, druženje ili nedjeljno poslijepodne uz čaj. 

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba