Mekane, prozračne i ukusne – upravo takve krofne dobiješ kada pripremiš tijesto po klasičnoj provjerenoj metodi, uz malo strpljenja i nekoliko korisnih savjeta.
Sastojci:
- 800 g brašna
- 2 jaja
- 400 ml mlakog mlijeka
- 50 g svježeg kvasca
- 1 puna kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 50 ml ulja
- naribana korica limuna (po želji)
- šećer u prahu, nadjev ili glazura po želji
Priprema:
Kvasac se najprije aktivira u toplom mlijeku sa šećerom. Kada zapjeni, dodaju se ostali sastojci i umijesi mekano tijesto. Posuda se pokrije i ostavi na toplom mjestu dok tijesto ne udvostruči volumen. Nakon toga se kratko premijesi i ponovno ostavi da naraste.
Tijesto se razvuče na debljinu oko jednog centimetra i modlom ili čašom oblikuju se krofne. Rasporede se na pobrašnjenu površinu, prekriju krpom i ostave još 20–30 minuta da odmore.
Prženje
Ulje mora biti dovoljno zagrijano, ali ne pretjerano vruće. Najbolja provjera je mali komadić tijesta – ako se oko njega stvaraju sitni mjehurići, temperatura je idealna. Krofne se spuštaju u ulje tako da strana koja je bila gore ide prema dolje. Prvih nekoliko minuta prže se poklopljene kako bi se napuhale i dobile prepoznatljivi svijetli prsten. Zatim se poklopac skida, krofne okrenu i prže do zlatne boje.
Gotove krofne ostave se kratko na kuhinjskom papiru da upiju višak masnoće, a zatim se mogu puniti džemom, čokoladom, kremom ili jednostavno posuti šećerom u prahu.
Savjeti za savršene krofne:
- Ne žuri s uljem – srednja temperatura daje najljepši oblik.
- Ako želiš krofne koje nisu šuplje iznutra, tijesto razvuci malo deblje.
- Ulje uvijek treba biti dovoljno duboko da krofna “pliva” u njemu.
Ovaj recept je mnogima postao omiljen baš zato što rezultate daje svaki put – mekane, vazdušaste krofne koje nestaju za tren. Savršene za doručak, druženje ili nedjeljno poslijepodne uz čaj.