Sastoji se od tri sloja: čvrste kore, kremastog fila i voćnog preliva koji dodaje svježinu i lijep izgled. Posebnost ovog recepta leži u tome što se brzo priprema, a i početnici u kuhinji mogu da ga naprave bez straha od neuspjeha.
Sastojci koji su vam potrebni za ovu slasticu:
Za koru:
- 300 g mljevenog keksa (obični, posni, čokoladni ili Oreo)
- 5 kašika mlijeka
- 80 g margarina ili putera
Za kremasti bijeli fil:
- 450 g krem sira
- 1 kesica krem fiksa
- 2 vanilin šećera
- 1 kesica želatina
- 500 ml slatke pavlake
- 220 g šećera u prahu
Za voćni fil:
- 500 g voća po izboru (jagode, maline, višnje, trešnje)
- 100 ml vode
- 1 kesica želatina
- 50 ml vode
- 4 kašike šećera
Priprema:
Kora: Počnite tako što ćete pomiješati mljeveni keks sa otopljenim margarinom i mlijekom. Dobijenu smjesu utisnite u dno kalupa sa odvojivim obodom (ili silikonskog kalupa) i stavite je u frižider da se stegne, dok pripremate filove.
Voćni fil: Voće (jagode, maline, višnje ili drugo po želji) stavite u šerpu sa 100 ml vode i šećerom. Kuhajte na srednjoj vatri oko 10 minuta dok voće ne omekša.
U drugoj posudi pomiješajte želatin sa 50 ml vode, istopite ga na blagoj vatri, a zatim ga pomiješajte sa skuhanim voćem. Ostavite da se ohladi.
Kremasti fil: Umutite pavlaku sa krem fiksom, a zatim dodajte krem sir, vanilin šećer i šećer u prahu. Želatin koji ste prethodno otopili u vodi dodajte u smjesu i sve dobro umutite mikserom dok ne dobijete glatku kremu.
Slaganje: Na ohlađenu koru stavite kremasti fil, pa preko njega ravnomjerno rasporedite voćni fil. Ostavite da se hladi u frižideru najmanje 2-3 sata, a najbolje je ostaviti ga preko noći kako bi se dobro stegao.
@lilsipper_official Full recipe can be found on lilsipper.com ❤️ #cheesecake #lowcarb #highprotein #healthydessert #cottagecheese #greekyogurt ♬ original sound - Lilsipper
Zamjene:
Kora: Umjesto običnog mljevenog keksa, možete koristiti čokoladni keks, posni keks ili čak popularni Oreo keks za drugačiji ukus.
Voćni fil: Umjesto jagoda, možete koristiti miks crvenog voća, višnje, maline, pa čak i limun za osvježavajući citrusni preliv.
Najbolje je servirati nakon što se ohladi u frižideru, a što duže stoji, to će biti kremastiji i ukusniji. Ovaj recept je idealan za sve prilike, od rođendanskih proslava do običnih uživanja u porodičnim okupljanjima.
Jednostavan, ukusan i uvijek uspješan – pravi izbor za sve ljubitelje slatkiša!