ramazanska trpeza

Aromatični iftarski meni: Makluba remek-djelo arapske kuhinje

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Iftar je poseban trenutak u danu kada se uz porodicu i prijatelje okupljamo kako bismo uživali u bogatom i raznovrsnom obroku. Ovaj iftarski meni donosi tri odlična jela koja će zadovoljiti vaša nepca, a istovremeno pružiti hranjive i ukusne sastojke. Od kremaste supa koja zagrijava, preko arapske maklube koja donosi egzotične okuse, do slatkog čokoladnog tiramisu-a u čaši, ovaj meni će učiniti vaš iftar nezaboravnim.

PREDJELO

Kremasta supa od tikve i đumbira

Sastojci

  • 1 glavica luka
  • Komadić svježeg đumbira (oko 4-5 cm)
  • 800 g tikve
  • 2 kašičice maslaca
  • 100 g kisele pavlake ili vrhnja za kuvanje
  • So i biber po ukusu
  • Voda (oko 500 ml)

Priprema

1. Prvo, ogulite luk i đumbir te ih sitno isjeckajte. Tikvu očistite, odstranite koštice i vlaknaste dijelove, a meso tikve izrežite na male kocke.

2. U većem loncu zagrijte maslac i na srednje jakoj vatri propržite luk i đumbir dok ne postanu mekani i mirisni. Dodajte kockice tikve i kratko propržite još 2-3 minute.

3. Poklopite lonac i smanjite vatru, te pirjajte povrće još oko 5 minuta.

4. Prelijte povrće s vodom, pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta dok tikva ne postane potpuno mekana

5. Skinite lonac s vatre i sve dobro izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku kremastu teksturu.

6. Dodajte vrhnje, dobro promiješajte i vratite supu na laganu vatru. Posolite i pobiberite po ukusu, a potom kuvajte još nekoliko minuta.

GLAVNO JELO

Arapska makluba

Sastojci

  • 4 pileća bataka
  • 2 glavice crvenog luka
  • 4 čehna bijelog luka
  • 1 mala kašičica kurkume
  • 1 mala kašičica mljevene crvene paprike
  • 1 mala kašičica bibera
  • 1 patlidžan
  • 1 mrkva
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 3 komada klinčića
  • 1 mala kašičica curryja
  • 1 velika kašičica paradajz sosa
  • Peršun
  • 2 krompira
  • 1 mala glavica karfiola
  • 1 ½ šolje basmati riže
  • Ulje za prženje
  • Voda

Priprema

1. Rižu operite i prelijte toplom vodom, ostavite da odstoji dok ne završite s pripremama za ostale sastojke.

2. Na vrućoj tavi s malo ulja, pržite krompir koji ste prethodno ogulili, oprali i izrezali na deblje ploške. Krompir treba da porumeni.

3. U istoj tavi, pržite patlidžan izrezan na deblje ploške. Mrkvu isjecite na veće komade i ispržite je na tavi. Od glavice karfiola odvojite 8 manjih komadića i također ih ispržite na ulju. Crvenu i zelenu papriku očistite od peteljki i isjecite na pola, pa ispržite na ulju. Povrće koje ste pržili ostavite na papirnom ubrusu da se ocijedi od viška ulja.

4. U većoj šerpi, ispržite pileće batake da porumene. Zatim dodajte sitno sjeckani crveni luk i pržite vrlo kratko. Dodajte začine, paradajz sos, ½ litre vode i peršun, pa kuhajte još 5 minuta.

5. U veću šerpu stavite prvo pileće batake, zatim prženo povrće i procijeđenu basmati rižu. Prelijte sve temeljcem u kojem su se kuhali bataci i dodajte toliko vode da svi sastojci budu prekriveni. Posolite po potrebi. Poklopite šerpu i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.

6. Nakon što je jelo skuhano, skinite poklopac i ostavite još 5 minuta da se ohladi. Zatim stavite veliki oval preko šerpe i oprezno okrenite šerpu naopačke, kako biste lagano istresli jelo na oval.

DESERT

Čokoladni tiramisu u čaši

Sastojci (5 osoba)

  • Krema
  • 3 žumanca
  • 110 gr šećera
  • 250 gr mascarponea
  • 2 kašićice vanilije
  • 150 ml slatkog vrhnja

Ganache (aromatizirana čokoladna krema koja se koristi za nadijevanje ili stavljanje na vrh različitih vrsta tijesta za kolače)

  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 120 gr crne čokolade

Ostalo

  • 50 ml ohlađene crne kafe
  • 15-20 piškota
  • Kakao

Priprema

1. Skuhati kafu i ohladiti je. Čokoladu sitno isjeckati, preliti zagrijanim vrhnjem i ostaviti nekoliko minuta, zatim izmiješati da se masa ujednači. Ostaviti da se potpuno ohladi.

2. Žumanca i šećer pjenasto umutiti, zatim kuhati na pari 3-4 min, neprestano muteći mikserom.Ohladiti pa dodati vaniliju i mascarpone, dobro umutiti mikserom. Na kraju lagano umiješati umućeno slatko vrhnje. Kremu staviti u slastičarsku vrećicu sa okruglim otvorom. Na dno čaša staviti po 1 kašiku ganache, na to piškote namočene u kafu, zatim mascarpone kremu, ganache, piškote namočene u kafu, kremu, ganache i završiti sa kremom. Posuti kakaom i ohladiti prije služenja.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba