Merima Druškić Musić otkrila nam je destinaciju gdje će i jesen izgledati kao ljeto
Umjesto sivih oblaka i kaputa, ovdje vas dočekuju bijele plaže, toplo more i priroda koja ne prestaje da očarava.
Upravo taj mir, blagost i prirodni ritam prepoznala je i influenserka Merima Druškić Musić, koja nam je dala odličnu inspiraciju i za jesenja putovanja koja se uveliko planiraju.
Svoj odmor nedavno je, sa svojom porodicom, provela na Sejšelima, mjestu koje se s razlogom smatra jednim od najljepših na svijetu.
Jesen u znaku sunca i tišine
Sejšeli se sastoje od 115 otoka u Indijskom okeanu, istočno od afričke obale. Glavni grad Viktorija smješten je na najvećem otoku Mahé, a ostatak arhipelaga razasut je kao biseri u modrom moru.
Za razliku od ljeta kada vladaju nešto jači vjetrovi, jesen donosi smirenije vrijeme. Dnevne temperature kreću se između 28 i 32 stepena, a more ostaje toplo, idealno za plivanje i ronjenje. Vlažnost je nešto niža nego u drugom dijelu godine, a kratki pljuskovi padaju uglavnom uvečer i brzo prolaze.
U ovom periodu ima manje turista, pa sve, od plaža do lokalnih tržnica, djeluje intimnije, mirnije i dostupnije. Jesen na Sejšelima pruža priliku da ih doživite u njihovom najprirodnijem ritmu.
Gdje god krenete – ljepota
Među najpoznatijim plažama izdvaja se Anse Lazio na otoku Praslin, dugačka, čista, s pijeskom poput brašna i morem koje mami da ostanete satima. Anse Georgette, nešto skrovitija i tiša, pruža doživljaj privatnog raja. Šetnje uz more, vožnja biciklom kroz kokosove šume, ili jednostavno ispijanje soka od manga pod palmom, svaki trenutak nosi ljepotu koja ne traži puno riječi.
Za one koji žele više od sunca i mora, Sejšeli nude i bogat podvodni svijet, džinovske kornjače na otoku Curieuse, plantaže vanilije i botaničke vrtove u glavnom gradu. Nije rijetkost naići na lokalne ribare koji prodaju svježu tunu na štandu uz cestu, ili na dječiji hor koji pjeva na seoskoj proslavi. Sve odiše jednostavnošću i toplinom.
Hrana koja miriše na more i začine
Sejšelska kuhinja spoj je afričkih, kreolskih, francuskih i indijskih utjecaja. Jela su lagana, bogata ribom, povrćem i začinima. Curry od hobotnice, roštiljana riba u listu banane, kokosovo mlijeko s đumbirom i riža s voćem samo su neke od kombinacija koje vrijedi probati. Svježe voće, mango, papaja, ananas i kivi, poslužuje se gotovo uz svaki obrok.
Poseban ugođaj daje i sama atmosfera, obroci se jedu polako, u hladu, uz lagani povjetarac i pogled na more. Nema žurbe, nema stresa, samo mir.
Porodični raj
Putovati s malom djecom zna biti izazovno, ali Sejšeli nude sigurnost, čistoću i prirodu koja poziva na igru. Pješčane plaže su uglavnom plitke i sigurne, a brojni hoteli i vile nude porodične sadržaje i mirna mjesta za boravak. Merima Druškić Musić, koja je poznata po tome što dijeli porodične trenutke pune topline, upravo je to pokazala i kroz svoj boravak, Sejšeli nisu samo za parove, već i za male obitelji koje žele pobjeći od gradske vreve.
Praktični savjeti
- Viza nije potrebna za bh. državljane – samo pasoš i povratna karta.
- Valuta je sejšelska rupija, ali se često primaju i euri.
- Hrana i voda su sigurni za konzumaciju, ali flaširana voda se preporučuje za piće.
- Zdravstveni rizici su minimalni – nema malarije, vakcine nisu potrebne.
- Najbolji način kretanja su taksiji, rent-a-car ili lokalni autobusi.
Odlazak na Sejšele je povratak sebi. Bez gužve, bez buke, s prirodom koja liječi i okruženjem koje usporava. Svaki pogled prema horizontu, svaki korak po pijesku i svaki osmijeh s dragim ljudima čini da se čovjek sjeti šta znači odmor.
Neki putnici biraju gradove, drugi planine. Ali oni koji u jesen biraju Sejšele – biraju tišinu, ljepotu i mir koji ostaje dugo nakon što se vratite kući.