Korejska beauty tajna otkrivena: Crni pasulj za blistav ten
Ako prelistate sastojke nekih proizvoda za njegu kože i kose koje imate kod kuće, moguće je da ćete među njima pronaći upravo crni pasulj.
Šta je crni pasulj?
Crni pasulj (phaseolus vulgaris) je mahunarka porijeklom iz Južne i Srednje Amerike, gdje su ga uzgajali i jeli još pretkolumbijski narodi, poput Maja i Asteka.
Najveći svjetski proizvođač ove mahunarke je Brazil, gdje je “feijão preto” sastavni dio nacionalne kuhinje i svakodnevne prehrane mnogih ljudi.
Hranjiv je, pristupačan i bogatiji proteinima i vlaknima nego mnoge druge vrste pasulja, a obiluje nutrijentima važnim za snažnu kosu i zdravu kožu.
Crni pasulj je također česta namirnica u korejskoj, karipskoj i latinoameričkoj kuhinji.
Sadrži minerale poput željeza, magnezija i kalcija, vitamine B skupine, folnu kiselinu (posebno važnu u trudnoći), snažne antioksidanse poput antocijana, aminokiseline važne sportistima te proteine koji doprinose jačanju mišića.
Također je vrlo svestrana, ukusna i jeftina namirnica – i odličan izvor proteina.
Svojstva i prednosti
- Pomaže jačanju kose: zahvaljujući kombinaciji minerala (željezo, cink), vitamina (biotin i folna kiselina), aminokiselina i antioksidanasa.
- Bogati antioksidansi poput polifenola i flavonoida bore se protiv slobodnih radikala i pomažu održavanju zategnute, elastične kože.
- Antocijani u crnom pasulju pomažu u prevenciji degenerativnih bolesti.
- Visok sadržaj vlakana potiče zdravu probavu i uredan rad crijeva.
- Prebiotička vlakna doprinose zdravlju crijevne mikrobiote.
- Pomaže snižavanju LDL (“lošeg”) holesterola.
- Stabilizira nivo šećera u krvi.
- Zahvaljujući proteinima i vlaknima, daje dugotrajan osjećaj sitosti.
Kako kuhati crni pasulj?
Ako imate vremena, birajte suhi pasulj – hranjiviji je od konzerviranog ili pasteriziranog. Potrebno ga je namočiti preko noći, a zatim kuhati oko sat vremena.
Možete skuhati veću količinu i čuvati je u zamrzivaču u vrećicama.
Crni pasulj ima blago zemljani okus i kremastu teksturu (kožica ostaje blago čvrsta), pa se može koristiti u brojnim jelima:
- u zimskim supama sa slatkim krompirom, lukom, prazilukom, prokulicama, mrkvom ili tikvom, uz začine poput kumina, kurkume i korijandera
- s tjesteninom, u varijanti pasta e fagioli
- u salatama, na podlozi od rikole i svježeg špinata, uz preljev od misa, maslinovog ulja, jabukovog sirćeta i tostiranih sjemenki bundeve
- u kremastoj veluté čorbi s krompirom, slatkim krompirom i prazilukom
pomiješan sa smeđom rižom, kvinojom, speltnom, ječmom ili prosom, uz povrće poput brokule ili gljiva - kao punjenje za meksička i Tex-Mex jela: tacose, burritose i enchilade
- u tavi sa paradajz sosom ili sjeckanim paradajzom, crvenim lukom, bijelim lukom, kuminom, korijanderom i paprikom, uz nekoliko listova svježeg bosiljka – poput vegetarijanske shakshuke
- u hrskavim vegetarijanskim ili veganskim burgerima
- kao prilog jelima od mesa ili ribe
- u desertnim kremama, izmiksan s grčkim jogurtom, kakaom i malo meda
- u humusu, kao namaz za povrće ili bruschette