Od ratničkog napitka do kalsika za hladne dane: Priča i recept za najukusniju toplu čokoladu
Napitak ratnika i kraljeva
Sve je počelo u drevnim civilizacijama Maja i Azteka. Tada se kakao nije koristio za slatkiše, već za svečane i religiozne napitke, poznate pod nazivom xocolatl. Ova rani oblik tople čokolade bio je gorki, gusti napitak, često začinjen čilijem i kukuruznim brašnom. Nije sadržavao šećer jer ga tada nisu poznavali. Pio se iz zlatnih i keramičkih posuda u ceremonijama, a vjerovalo se da daje snagu, mudrost i duhovnu moć.
Kakao je bio toliko vrijedan da se koristio i kao sredstvo plaćanja
Kada su Španci u 16. vijeku donijeli kakao u Europu, sve se promijenilo. Počeli su ga miješati sa šećerom, mlijekom i vanilijom, stvarajući prvi oblik slatke tople čokolade. Brzo je postala piće aristokratije i kraljevskih dvorova, naročito u Francuskoj i Španiji. Pili su je iz porculanskih šolja, često za doručak.
Danas, topla čokolada je dostupna svima, ali kada je napravite kod kuće, na pravi način, uz samo nekoliko sastojaka, osjetite da i dalje u sebi nosi ono kraljevsko i drevno.
Recept: Gusta domaća topla čokolada
Za razliku od instant kesica, ova verzija je kremasta, bogata i puna pravog okusa.
Sastojci:
- 400 ml mlijeka
- 2 supene kašike kakaa
- 2 supene kašike šećera (ili po ukusu)
- 1 red tamne čokolade (što kvalitetnija, to bolje)
- 1 supena kašika gustina (za savršenu gustoću)
Priprema:
U šerpi pomiješajte sve sastojke.
Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje, dok ne provri i ne postane gusta i sjajna.
Sipajte u šolje, ukrasite šlagom, rendanom čokoladom, cimetom ili prstohvatom čilija, za one koji žele autentičniji okus iz prošlosti.
Ako želite eksperimentisati, dodajte kap ekstrakta vanilije ili naribanu koru narandže, obje kombinacije savršeno se slažu s čokoladom.