Za početnike i gurmane

Sunce, ljutina i malo zemlje: Cayenne paprika iz vlastite saksije

Autor: Žene.ba
Sunce, ljutina i malo zemlje: Cayenne paprika iz vlastite saksije
Foto: Pexels

Uredite balkon ukusno i vatreno – uzgoj cayenne paprike donosi ljepotu, aromu i zdrav pikantni dodatak vašoj kuhinji.

Uređenje doma danas nadilazi interijer – balkoni sve češće postaju produžetak životnog prostora. Međutim, umjesto još jedne ukrasne biljke, zašto ne biste dodali nešto korisno i začinjeno?

Vrt u saksiji

Ljubitelji pikantne hrane oduševit će se činjenicom da se cayenne paprika, poznata po intenzivnoj ljutini i karakterističnom izgledu, lako može uzgojiti upravo na vlastitom balkonu.

Voli sunce

Riječ je o dužoj, jarko crvenoj paprici koja ne traži previše prostora, ali voli sunce, zato je idealna za sunčane balkone i prozore okrenute prema jugu ili zapadu. Potrebna joj je saksija dubine barem 20 cm, drenirani supstrat za povrće i redovno, ali umjereno zalijevanje. Ključ uspjeha je stabilna toplina.

Sadnice se mogu uzgojiti iz sjemena već u martu, a na balkon ih je najbolje iznijeti krajem ili početkom maja, kada više nema opasnosti od mraza.

Prvi cvjetovi pojavljuju se već mjesec i po nakon presađivanja, a plodovi sazrijevaju od juna do rane jeseni, prelazeći iz zelene u vatreno crvenu boju. Osim što su vizualno atraktivni, cayenne plodovi mogu se sušiti, samljeti u prah, kiseliti ili koristiti svježi, prava začinska zaliha iz vlastite proizvodnje.

Jednostavno održavanje

Jednom sedmično možete dodati prirodno tekuće gnojivo, a biljka će vam uzvratiti obiljem plodova. U slučaju velike vrućine, saksiju je poželjno sakriti u hlad tokom najtoplijeg dijela dana, a za dodatnu potporu koristite štapić, grane znaju postati teške od paprika.

Oplemenjuje prostor, tanjire i, pomalo simbolično, začinjava život. Ako ste tražili način da balkon učinite posebnim, upravo ste ga pronašli.