Unesite proljeće u svoj dom

Sezona je jorgovana, a evo kako da vam traju što duže

Autor: Žene.ba
Sezona je jorgovana, a evo kako da vam traju što duže
Foto: Jorgovani

Zar nije divno osjetiti miris proljetnih biljaka u zraku?  Sigurno ste primijetili prekrasne jorgovane koji su procvjetali širom grada i okolnih područja ovih dana. Njihova predivna pojava, uz neodoljiv miris, čini ih omiljenim proljetnim cvijetom. Nema ništa ljepše nego unijeti tu ljepotu i miris i u vlastiti dom kao dio dekoracije!

Jorgovani, koji pripadaju porodici maslina, stigli su u Europu iz Male Azije još u 16. stoljeću. Postoji više vrsta jorgovana, ali onaj koji se često viđa na našem području je ljubičasti Syringa vulgaris. Osim što simbolizira ljubav, ovaj prekrasan cvijet može se koristiti kao sirovina za izradu određenih elemenata pušačkog pribora, dodatak hladnim napicima ili salatama, naravno, u umjerenim količinama. Mogućnosti su beskrajne, ali mnogima se najviše sviđa kao dekoracija u vrtu, na balkonu ili u dnevnom boravku.

Kada je riječ o održavanju stabla jorgovana, radi se o prilično zahvalnoj biljci. Bez obzira jeste li već posadili jorgovan u dvorištu ili planirate to učiniti, važno je znati da dobro podnosi hladnoću i zahtijeva tek povremeno zalijevanje. Ipak, kako biste zaštitili pupove, možda će biti potrebno pokriti jorgovan odgovarajućom ceradom.

Kada je riječ o korištenju jorgovana kao ukrasnog elementa u interijeru, bitno je imati na umu da nije riječ o biljci koja će dugo trajati, jer se nakon nekoliko dana počinje osipati. Međutim, postoje trikovi koji će maksimalno produžiti svjež izgled.

Odaberite svježe cvjetove – za buket birajte jorgovane koji su tek počeli cvjetati. Pupoljci bi trebali biti djelomično otvoreni, a listovi svježi i zeleni.

Odrežite stabljike pod uglom – prije stavljanja u vazu, odrežite kraj stabljike pod uglom od 45 stepeni. Ovaj ugao omogućava bolju apsorpciju vode, što je ključno za održavanje svježine cvjetova.

Koristite oštar alat – koristite oštre makaze ili nož da biste izbjegli gnječenje ili oštećenje stabljike jer oštećene stabljike teže upijaju vodu.

Uklonite lišće koje će biti u vodi – prije stavljanja stabljika u vazu, uklonite sve listove koji bi mogli biti potopljeni u vodu kako biste minimalizirali razvoj bakterija.

Redovno mijenjajte vodu – vodu u vazi mijenjajte svakodnevno jer svježa voda pomaže u smanjenju rasta bakterija i pruža biljkama potrebne nutrijente.

Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost i propuh – postavite buket na mjesto gdje će biti zaštićen od direktne sunčeve svjetlosti i propuha te izbjegavajte izvore topline poput radijatora.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu