Umjesto klasičnog farbanja, koristi se gornji sloj salveta s motivima koji se pažljivo prenose na ljusku jaja – stvarajući efekt ručno oslikanih minijatura.
Potrebni materijal
- Bijela jaja (kuhana i ohlađena)
- Salvete s nježnim ili šarenim motivima (cvjetni, religiozni, retro...)
- Bjelanjak ili dekupaž ljepilo (po mogućnosti jestivo)
- Mekani kist (četkica)
- Makaze s tankim vrhom
Postupak izrade
1. Priprema jaja
Najbolji efekt se postiže na bijelim jajima jer se motivi s salveta najbolje vide na svijetloj podlozi. Jaja se skuhaju, ohlade i pažljivo obrišu kako bi ljuska bila suha i čista.
2. Priprema salveta
Salvete obično imaju više slojeva – koristi se samo gornji, najtanji sloj s otisnutim motivom. Motiv se može izrezati škaricama ili pažljivo iskidati prstima, kako bi prijelazi bili mekši i prirodniji.
3. Lijepljenje motiva
Na dio jajeta gdje se lijepi motiv nanosi se bjelanjak kistom ili prstom. Motiv se pažljivo položi na jaje, a zatim se laganim pokretima kista od sredine prema rubovima preko njega nanese još jedan sloj bjelanjka – kako bi se izbjegle borice i mjehurići.
4. Sušenje
Ukrašeno jaje ostavi se da se suši na sobnoj temperaturi. Kad se potpuno osuši, motiv će se stopiti s ljuskom i ostati čvrsto zalijepljen – pretvarajući jaje u pravo malo umjetničko djelo.
Savjeti za uspješan dekupaž
Najbolji su motivi sa svijetlom pozadinom i nježnim bojama.
Bjelanjak je prirodan i jestiv "ljepak", dok se za ukrasna jaja mogu koristiti i specijalna dekupaž ljepila (nisu za konzumaciju).
Umjesto kuhanih jaja, mogu se koristiti i ispuhana jaja ako ih želite sačuvati kao ukras više godina.
Dekupaž tehnika unosi dozu elegancije i pažnje u svaki korak uskrsnih priprema. Idealna je za one koji vole detalje i žele da njihova jaja pričaju tihu, nježnu i umjetničku priču.